Практичні кейси та вправи для роботи з метапозицією в системному коучингу

- Як технології змінюють соціальні структури
- Гнучкість соціальних груп в умовах змін
- Трансформація стосунків у сучасному світі
Відповісти
Admin
admin
admin
Sex: m
Контактна інформація:

Практичні кейси та вправи для роботи з метапозицією в системному коучингу

Повідомлення Admin »

Кейс 1: «Порожня кімната» — діалог зі свідомістю системи

Контекст: Міжфункціональна команда у великій компанії не може прийти до узгодженого бачення майбутнього. Постійні суперечки, рішення приймаються повільно, відчуття «глухої стіни».

Коучинговий підхід: Стандартні фасилітаційні практики не дали ефекту. Тоді коуч створює простір для метапозиції — «порожню кімнату». Умовно, учасники «залишають» свої ролі і стають голосами свідомості системи.

Інструкція:
  • На фліпчарті коуч пише: «Що хоче сказати ця система про себе?»
  • Кожен учасник говорить не від себе, а від імені всієї команди. Наприклад: «Я — команда. Я втомилася від боротьби. Мені потрібна ясність.»
  • Коуч ставить запитання: «Що я боюсь сказати?», «Чого я не визнаю?», «Що мене стримує в розвитку?»
  • Після діалогу — спільне обговорення: що ми щойно почули про себе?
Результат: Команда почала помічати патерн недовіри, який всі відчували, але ніхто не озвучував. З’явився новий рівень довіри й відкритості.

Кейс 2: «Хроніка повторення» — метапозиція у часі

Контекст: Невелика неурядова організація постійно переживає одні й ті самі кризи — нестача фінансування, вигорання, відтік людей. При цьому знову і знову намагається реалізовувати нові проєкти без глибокої переоцінки.

Коучинговий підхід: Застосовується метапозиція у часовому континуумі: розгортання “хроніки повторення”.

Інструкція:
  • Учасники створюють спільну хронологію: які «вузли» пережила організація за останні 5 років?
  • Кожен описує, що було на рівні атмосфери, відчуттів, рішень.
  • Коуч ставить запитання: «Які мотиви повторюються?», «Які рішення ми вживаємо знову і знову?», «Які уроки залишилися неінтегрованими?»
  • Далі — рольова вправа: «Що сказав би голос цієї хроніки?» — кожен говорить від імені організації.
Результат: Учасники усвідомили, що зростали з ідеєю “жертвенности” та самопожертви — що призводило до вигорання. Народився новий наратив: «Ми створюємо, а не рятуємо.»

Вправа: «Вісім кіл метапозиції»

Мета: Поступове підняття учасника або групи з поверхневого рівня сприйняття до емерджентного — через серію метапозицій.

Формат: Індивідуально або в групі (2–6 осіб)

Етапи:
  1. Перше коло: Що я відчуваю? (тілесні відчуття, емоції)
  2. Друге коло: Що я думаю? (думки, судження, припущення)
  3. Третє коло: Що я хочу сказати? (відкриті бажання, потреби)
  4. Четверте коло: Як я бачу ситуацію збоку? (нейтральний опис)
  5. П’яте коло: Що хоче ця система? (припущення щодо внутрішньої логіки цілого)
  6. Шосте коло: Що повторюється? (візерунки, цикли)
  7. Сьоме коло: Що я не бачив(-ла) досі? (сліпі плями)
  8. Восьме коло: Що зараз народжується? (емерджентне бачення)
Важливо: Кожен крок виконується в тиші, потім — короткий обмін. Після 8-го кола група або учасник формулює інсайт: «Що я побачив(-ла), коли побачив(-ла себе через систему?»

Вправа: «Слухання крізь метафору»

Мета: Вивести свідомість групи або організації на символічний рівень.

Формат: 4–12 осіб. Фасилітується коучем.

Хід:
  • Коуч запитує: «Якби ця команда була ландшафтом/істотою/місцем — що б це було?»
  • Кожен малює або описує свою метафору. Без пояснень.
  • Далі — обмін: «Якою була б історія цієї істоти?», «Що вона переживає?», «Що її трансформує?»
  • Коуч запитує: «Яка спільна історія проявляється?» — група синтезує нову ідентичність.
Перевага: Через символічну метапозицію з’являються приховані шари — емоційні, архетипічні, історичні.

Поради коучу: як зберігати етичну метапозицію
  • Не випереджай систему. Дозволь їй самій проявити свої сенси — твоя метапозиція має бути обережною.
  • Працюй із собою. Щоразу, коли ти виводиш когось у метапозицію — запитай себе: «Звідки я дивлюся?»
  • Слухай через паузи. Справжні емерджентні сенси не завжди говоряться словами — вони «протікають» у тиші.
  • Визнавай недосконалість. Метапозиція не дає повного контролю — лише можливість бачити глибше. І це вже багато.
Заключне слово

Метапозиція — це інструмент не лише для мислення, а для створення нових внутрішніх просторів, де система може побачити себе вперше. Це дзеркало, яке не просто відображає — воно народжує нову ідентичність.

Коли коуч працює з повагою до емерджентної природи свідомості, він стає не фасилітатором змін, а акушером нового життя системи.
a posteriori
Відповісти
  • Similar Topics
    Відповіді
    Перегляди
    Останнє повідомлення