Як працює метод?
Ця техніка заземлення активує ваші органи чуття, що дозволяє вам залишатися в теперішньому моменті і зменшувати тривогу. Коли людина зосереджена на своїх фізичних відчуттях (зору, слуху, дотику, запаху та смаку), вона поступово відновлює контроль над емоціями та фізіологічними реакціями, такими як прискорене серцебиття чи відчуття паніки.
Кроки виконання:
1. 5 — Погляньте на п’ять предметів навколо вас.
Візьміть кілька секунд, щоб уважно поглянути навколо і визначити п’ять різних предметів. Це можуть бути будь-які речі в кімнаті або на вулиці. Сконцентруйтеся на їх кольорі, формі, розміру чи текстурі.
- Наприклад: «Я бачу чашку на столі, дерево в парку, свою телефонну зарядку, камінь на доріжці і портфель на стільці.»
Слухайте звуки навколо себе. Це можуть бути як явні, так і тихі звуки. Важливо фокусуватися на кожному з них і уважно прислухатися.
- Наприклад: «Я чую звук автомобіля за вікном, спів птахів, свист вітру і віддалену розмову.»
- 3. 3 — Почуйте три відчуття дотику.
- Наприклад: «Я відчуваю м’якість подушки під головою, холодне крісло під ногами і теплоту рук, що лежать на колінах.»
Сконцентруйте увагу на запахах навколо вас. Це може бути аромат кави, квітів, природи або навіть запахи, що виникають від вашого тіла або оточення.
- Наприклад: «Я відчуваю запах свіжої води з пляшки і тонкий аромат квітів у вазі.»
Якщо ви маєте можливість, зосередьтеся на одному смаку, який ви зараз відчуваєте, чи то від їжі, чи просто на природних смаках у роті.
- Наприклад: «Я відчуваю смак води у роті, залишки солодкого після обіду чи смак м’яти після жуйки.»
Цей метод можна використовувати в будь-якій ситуації, коли ви відчуваєте, що ваша увага втрачається або паніка починає захоплювати. Він дуже ефективний при:
- Панічних атаках.
- Стресових ситуаціях на роботі чи вдома.
- Якщо ви відчуваєте себе відсторонено від реальності або переживаєте за свої емоції.
- Покращує фокус. Зосередження на навколишніх звуках, запахах, вигляді об’єктів допомагає повернутися в реальність.
- Знижує тривогу. Переведення уваги з негативних думок на фізичні відчуття допомагає зменшити рівень стресу і паніки.
- Простота та доступність. Цю техніку можна використовувати будь-де і в будь-який час, вона не потребує спеціальних умов або додаткових пристосувань.
- Якщо вам важко знайти деякі з відчуттів (наприклад, запахи чи смаки), не хвилюйтеся, просто переключіться на інші відчуття.
- Практикуйте цей метод регулярно, навіть якщо ви не відчуваєте великого стресу, щоб набути майстерності і зробити його природною частиною вашого життя.
Які види допомоги існують.