1. Що таке страх і тривога: розуміння механізмів
Страх — це реакція на конкретну загрозу, яка допомагає організму мобілізуватися для захисту. Тривога — більш узагальнене почуття, яке виникає навіть тоді, коли загроза не є очевидною. У воєнний час ці емоції можуть стати хронічними, що призводить до фізичного і психічного виснаження.
Ознаки страху і тривоги:
- Постійне відчуття небезпеки.
- Прискорене серцебиття, пітливість, напруження м’язів.
- Безсоння, проблеми з концентрацією уваги.
- Відчуття безпорадності чи параліч дій.
У стані стресу організм активує систему “бий, біжи або замри”. Це корисно в короткостроковій перспективі, але при хронічному стані:
- Виснажуються ресурси нервової системи.
- Порушується робота серця, імунної системи.
- Зростає ризик депресії і панічних атак.
3. Практичні техніки подолання страху і тривоги
Техніки роботи з тілом:
- Дихальні вправи. Глибоке діафрагмальне дихання (вдих на 4 секунди, видих на 6 секунд) допомагає знизити рівень кортизолу.
- Прогресивна м’язова релаксація. Поетапне напруження і розслаблення м’язів знижує фізичну напругу.
- Рухова активність. Ходьба, йога чи легкі вправи допомагають стабілізувати нервову систему.
- Рефреймінг. Заміна негативних думок позитивними або нейтральними (“Я не можу вплинути на ситуацію, але можу подбати про себе”).
- Практика вдячності. Щоденне нагадування про те, що є хорошого, знижує рівень тривоги.
- Ментальне заземлення. Фокусування на теперішньому моменті: “Що я бачу, чую, відчуваю зараз?”
- Спілкування з людьми, які викликають довіру.
- Пошук груп підтримки чи онлайн-спільнот.
- Розділіть великі завдання на маленькі: зосередьтеся на тому, що можна зробити прямо зараз.
- Уникайте постійного споживання негативних новин, встановіть часові рамки для перевірки інформації.
- Плануйте, але залишайте місце для гнучкості.
Звернутися до психолога або психотерапевта варто, якщо:
- Страх і тривога заважають повсякденному життю.
- З’являються панічні атаки, безсоння, депресія.
- Ви не можете впоратися самостійно навіть із підтримкою близьких.
Страх і тривога є нормальними реакціями на ненормальні обставини. Важливо навчитися розуміти ці емоції, застосовувати техніки самодопомоги і за потреби звертатися до професіоналів. В умовах війни навіть маленькі кроки до спокою можуть змінити якість життя.