Коли близька людина переживає складні часи, може бути важко зрозуміти, як правильно підтримати її. Багато хто з нас сумнівається, що зможе сказати щось правильне або вчасно допомогти. Важливо пам’ятати, що основна мета – це бути поруч, дати відчуття підтримки та безпеки, навіть якщо ви не маєте готових рішень для проблем цієї людини.
Основні поради:
1. Не намагайтесь одразу вирішити проблему: Часто люди, які переживають труднощі, потребують не стільки порад, скільки емоційної підтримки. Замість того щоб сказати: «Тобі треба зробити це» або «Спробуй зробити так», спробуйте сказати «Я тебе розумію» або «Мені важливо, щоб ти знав, я поруч». Це дає людині можливість самому знайти рішення в безпечному середовищі.
2. Слухайте без осуду: Кожна людина має право на свої емоції, і навіть якщо вони здаються вам не зовсім логічними, ваше завдання – вислухати їх без осуду. Уникайте фраз типу «Ти перебільшуєш» або «Це не так важливо». Важливо бути уважним і намагатися зрозуміти переживання людини.
3. Висловлюйте підтримку через дії: В деяких випадках слова можуть бути недостатньо ефективними. Відтак, іноді варто показати підтримку через конкретні дії. Це може бути допомога в домашніх справах, організація спільних прогулянок або просто час, проведений разом у тиші. Найбільше цінується те, що ви готові бути поруч.
4. Заохочуйте до самопіклування: Іноді людина, яка переживає стрес або втрату, може забути про власні потреби. Заохочуйте її до самопіклування, нагадайте про важливість відпочинку, фізичної активності, харчування та сну.
5. Запропонуйте професійну допомогу: Якщо ситуація виглядає серйозною, не бійтеся запропонувати допомогу психолога чи терапевта. Підтримка професіонала може бути важливою на етапах, коли емоції виходять з-під контролю.
Підтримка близької людини не обов’язково повинна бути складною чи вимагати багато зусиль. Інколи найкращою допомогою є просте «Я з тобою».
Поради щодо емоційної підтримки для рідних і друзів
Поради щодо емоційної підтримки для рідних і друзів
a posteriori